iPhone 5

Egy ideje már várom az Apple új iPhone -ját. Szerencsére a Keynote-on olyan terméket mutattak be, ami passzol az elképzeléseimbe ( nagy kijelző, gyors telefon ), így az első pillanatban megrendeltem a telefont az Apple webshop -on.

4 hetes szállítási határidőt vállaltak, így csak tegnap reggel ( 2012.10.26. ) csöngetett a futár, kezében a fehér iPhone5 -ösömmel.

A migrálás rövid idő alatt és adatvesztés nélkül lefutott, a telefon gyors és gyönyörű. Minden jel arra mutat, hogy pár évig jó szolgám lesz a napi munkámban. :)

Miért iPhone?

Egy ideig a hírekből azt lehetett kiolvasni, hogy az Apple nem növeli ennek a telefonnak a kijelző méretét, így elkezdtem feltérképezni, hogy milyen más telefonok jöhetnek még szóba. Szerencsére az iPhone5 nagyobb kijelzőt kapott így az összegyűjtött információkat nem egy vásárlásnál, csak ebben a cikkben kell kamatoztatnom. :)

kényelem és szabadidő

Az operációs rendszer váltása körüli fő dilemmám az volt, hogyha Androidra cserélek, akkor megszűnik a "minden programom mindennel szinkronizál" érzésem az MBP - iPad - iPhone hármas vonatkozásában. Emlékszem még azokra a fájdalmas időkre, amikor manuálisan kellett biztonsági másolatokat készíteni, migrálás után órákig ellenőrizni, hogy minden megvan-e és ha hiányzott valami, akkor megkeresni a backupban és visszamásolni.

Van egy konkrét példám is: A telefonomon volt egy fontos megbeszélés hanganyaga, ami törlődött valahogyan ( feltehetően a fiammal töröltem, amikor a telefonnal játszottunk). 6 hónappal a rögzítés után szükségem volt a felvételre és mint utólag kiderült már 2 hónapja töröltem a telefonból. Mivel a telefonom biztonsági másolatai a laptopon, annak a másoltai pedig a TimeCasule-ban vannak gyorsan megtaláltam a hiányzó fájlt. Nem ismerek hasonló megoldást más telefonnal, laptoppal.

Ha maradok az iOS-nél, akkor feltehetően nem megy majd feleslegesen az időm és a szabadidőmet a családommal tölthetem a programok helyett. Azt a komfort szintet amit az Apple biztosít nem találtam meg máshol.

szoftverek

iOS-re több száz vásárolt szoftverem van 100.000 Ft-os nagyságrendben, amit rendszeresen használok is a munkámban. Bár az elsődleges szoftvereket ( Skype, Viber, Dropbox, Evernote, 1Password, Instagram, Twitter) megtaláltam Android platformra is, de már egy rendes MarkDown editort nem sikerült felfedeznem a Google alkalmazás adatbázisban ( volt, de nagyon fapados ).

A keresgélésem alapján az Androidos alkalmazások nem nyújtanának nagyobb élményt még akkor sem, ha ezen a platformon is bevásárolnék újra. Tehát a szoftveres támogatás miatt nem érdemes váltani.

sebesség

Valahol a Pentium I környékén elveszítettem a szálat a hardverek pontos paramétereivel kapcsolatban. Addig mindenről tudtam, hogy mennyi és milyen gyorsítást használ, milyen regiszter készlete van, milyen órajelen működik és meddig lehet "dzsamperolni". Ennek vége. Most az számít, hogy a végeredmény, amit nyújt az milyen érzés számomra. Így ha valamibe 20% kisebb órajellel működő processzor van, de a felhasználói élmény jobb, akkor számomra az a termék kedvezőbb. Mondhatod, hogy buta user lettem, de nem érdekel, ha egy adott idő alatt gyorsabban végzek a munkámmal, több pénzt tudok keresni és többet sétálhatok a családommal. Ezek fontosabbak mint a "gigaherc" vagy az L2.

aksiidő

A legnagyobb problémám az iPhone-okkal, hogy gyorsan lemerülnek. Gyakorlatilag 4-5 óra intenzív munka 100-ról 0-ra szívja az aksit. Így pótaksival vagy/és töltővel indulok neki egy hosszabb parklátogatásnak a fiammal.

Nem teszteltem, de az aksikapacitásban nem látok nagy különbséget az okostelefonok között, így ezt inkább az okosság és nem az Apple számlájára írom.


Kategóriák:

Kik vagyunk?

  • Lukács Krisztián

    Családfő, akinek fő célja, hogy teljes életet éljen.

  • Darnyik Szilvia

    Anya és feleség. Igazságszerető, lényeglátó. Múzsa és pénzügyi zseni. A legjobb író a Földön.

  • Lukács Leon

    Foglalkoztatási Hivatal Vezető. Mókamester és erőbajnok. Kicsikincsünk.

Hogy telnek a napjaim?