rendszerprogramozó

A programozói pályám kintről befelé haladt az első években. Először Delphiben és Turbó Pascalban fejlesztettem végfelhasználóknak szánt alkalmazásokat. A C++ megismerése után egyre jobban érdekelt, hogy mi kell ahhoz, hogy egy ablak, vagy egy gomb megjelenjen a monitoron. ( CRT, vagy mono VGA a kor igényeinek megfelelően :) )

Egyre több osztályt fejlesztettem annak érdekében, hogy gyorsabban elkészüljek a munkáimmal és mellette amit csak időm engedte megírtam magamnak. A végén már ott jártam, hogy volt saját egér driverem is :)

Az ASM komoly szerelemmé vált, élveztem, hogy direktben írhatom a memóriát az RGB regisztereket és mindent, mivel a jó öreg DOS még mindenhez könnyedén hozzáengedett.

Egy időben érdekeltek a vírusok is és összegyűjtöttem mindent ami az ismerősi körben fellelhető volt. ( Van valahol egy CD-m sok 100 vírussal. ) Ha elkaptam egy fertőzött fájlt és sikerült benne megtalálni a kórokozót, akkor visszafejtetem azt és napjaim mentek el a forráskód tanulmányozásával. Voltak saját kísérleteim is, de a szaporodás nem működött. (Karanténban, kísérleti jelleggel, soha nem szabadítottam rá senkire programjaimat)

Egy idő után elkezdtem érdeklődni a PIC és hasonló, könnyen beszerezhető és egyszerű felépítésű processzorok iránt. A rendszerprogramozással együtt jött a hardverek egyre mélyebb ismerete. A folyamat vége az lett, hogy primitív hardvereket terveztem és fejlesztettem rájuk egyszerűbb programokat. Volt saját számítógép és saját operációs rendszer kezdeményem.

Egy idő után el is tudtuk adni amit fejlesztettünk és végül olyan szépen beindultak a dolgok, hogy 18 országban használták / használják azokat a beágyazott rendszereket amiket terveztem, fejlesztettem. (bankkártya olvasó, törzskártya rendszerek és chipkártyás fizetés szállodákban)

A fejlesztések alatt sok érdekes projektet végigcsináltam ami ahhoz kellett, hogy gyorsabban és pontosabban tudjak fejleszteni.

Oszcilloszkóp hiányában írtam egy programot amivel az egyik PC-met oszcilloszkópként használhattam, de volt saját bankkártya emulátorom is, amivel a saját fejlesztésű bankkártya olvasóimat teszteltem.

Vicces érzés 5000 márkát beállítani a saját magam által maratott nyáklemezbe ültetett processzorba és a piacon kapható kártyaolvasóval kiolvasni az aktuális egyenleget. ( az egyenleg kiolvasás és a készpénzfelvétel más - más biztonsági szintű elérés egy kártyán, így készpénzfelvételre nem lehetett ezeket a kártyákat használni + illegális is lett volna. )

Végül egy sok hónapig tartó fejlesztést nem fizetett ki egy török szállodalánc és a beágyazott rendszerek fejlesztésétől egy időre elment a kedvem. :)

Ekkor kezdtem el foglalkozni a frissen megjelent php3 -al.


Kategóriák:

Kik vagyunk?

  • Lukács Krisztián

    Családfő, akinek fő célja, hogy teljes életet éljen.

  • Darnyik Szilvia

    Anya és feleség. Igazságszerető, lényeglátó. Múzsa és pénzügyi zseni. A legjobb író a Földön.

  • Lukács Leon

    Foglalkoztatási Hivatal Vezető. Mókamester és erőbajnok. Kicsikincsünk.

Hogy telnek a napjaim?