magyar csibészek, szegény vesztesek

Magyar vagyok, de mivel sokat élünk külföldön gyakran foglalkozom a magyarságommal. Keresem a hasonlóságokat és a különbségeket más népekkel. Legutóbb amikor egy év Amerika után hazajöttünk megdöbbentő felismerésem volt: rájöttem, hogy a magyar csibészség, amire olyan büszke voltam, jelenti a legnagyobb problémát Magyarországon. ( plusz az, hogy mások is büszkék erre )

Példákon keresztül talán könnyebben tudom szemléltetni:

zebrára lépő gyalogos

A napokban taxival utaztam és az előttünk lévő autó dudálva húzott el a zebrán átkelő gyalogosok mellett. Kitört belőlem egy "mekkora bunkó!" félmondat, amire a taxis egyetértően elkezdte szidni a gyalogosokat. Összefoglalom a taxissal folytatott beszélgetésünk, aminek a végén nem kapott borravalót. ( ritka eset )

A taxis szerint a gyalogosok bunkók, mivel már messziről láthatták az előttünk közlekedő autót, de mégis leléptek a járdáról. Szerinte ez agresszív viselkedés a gyalogosok részéről, mert arra kényszerítik az autós, hogy álljon meg. A sofőröm szerint a másik vezető jól tette, hogy nem lassítok és dudálva majdnem elütötte a gyalogosokat, mert így majd legközelebb tudják, hogy hol a helyük. ( Értsd: puhatestűként nem lépnek a kemény, felsőbbrendű autók elé.)

Próbáltam elmagyarázni a taxisnak, hogy a KRESZ-ben az áll, hogy az autósnak meg KELL állnia ilyen esetekben. Hoztam pár példát is az életemből, miszerint vannak olyan részei a világnak ahol betartják a szabályokat és ha a zebra mellett megállok, akkor az autók rögtön megállnak és megvárják, hogy átkeljek, "nem tapossák le a sarkam" az autóikkal.

A reakció az volt, hogy ezek birka népek és hogy a szabályokat dinamikusan kell kezelni. Mindezt magabiztosan, fölényesen adta elő, mert tudta, hogy ő egy dörzsölt, sokat látott, tapasztalt vén róka. Igazi magyar csibész.

jó tanuló, jó sportoló

A napokban egy 40 körüli férfi panaszolta nekem, hogy a gyereke milyen kár, hogy a feleségére ütött és életképtelen. Önmagában már ez is megérne egy írást, de ez a történet nem emiatt kapcsolódik ide. Az apa arról panaszkodott, hogy a fia sokat bújja a könyveket és a valódi élethez semmi köze. Legutóbb is amikor sportolt és sérülést okozott az egyik játékosnak, akkor a következő alkalommal ajándékot vitt a "sértettnek", ahelyett, hogy rájött volna, hogy a másik csak szimulál. "Bezzeg, ha olyan csibész lenne mint én, akkor jobban boldogulna az életben.".

Nem a taxizás és a taxisok ellen akarok írogatni, de ez a férfi taxisofőr volt és az alapján amit mondott nem érezte jól magát a bőrében. Ha ez tény, akkor miért gondolja, hogy a fia, aki sokat olvas és rendszeresen sportol jobban járna, ha a szabálytisztelő élet helyett a szabályok kikerülésére és a "kiskapuk" keresésére fókuszálna?

forgóajtó

Van egy mondás miszerint ha egy magyar mögötted lép be egy forgóajtón, akkor előtted fog távozni.

Régebben olyan büszke voltam erre a mondásra, mert úgy éreztem, hogy ez jól megfogalmazza, hogy a magyarok mennyire leleményesek és hogy a csavart gondolkodásunkkal ilyen rövidtávon is előnyökhöz tudunk jutni másokkal szemben.

Nagyon zavar, hogy Magyarországon egyesek nem tisztelik a másikat és büszkék arra, hogy a szabályokat kijátsszák. Nem értem, hogy a rádióban hogyan lehet olyat nyilatkozni anélkül, hogy a nyilatkozót meg nem szólnák, hogy a vagyonát a rendszerváltáskor számítógép alkatrészek csempészésével alapozta meg. Nem értem azt sem, hogy egy TV reklám miért sugallja azt, hogy az a menő aki a barátaival betör egy zárt strandra és ott söröznek.

Meg kellene végre érteni, hogy a szabályok betartása és betartatása jó egy csoportnak. Segít, hogy sikeresebb nemzet legyünk. Ki kell lökni azokat a csoportból, akik nem tartják be a szabályokat és ezzel kárt okoznak a csoportnak. Persze ehhez, először betartható szabályokra van szükség.


Kategóriák:

Kik vagyunk?

  • Lukács Krisztián

    Családfő, akinek fő célja, hogy teljes életet éljen.

  • Darnyik Szilvia

    Anya és feleség. Igazságszerető, lényeglátó. Múzsa és pénzügyi zseni. A legjobb író a Földön.

  • Lukács Leon

    Foglalkoztatási Hivatal Vezető. Mókamester és erőbajnok. Kicsikincsünk.

Hogy telnek a napjaim?