csak egy beszélgetés

Tanácsadó vagyok, érdekes életet élek így az emberek szívesen beszélgetnek, beszélgetnének velem. A problémám az, hogy nincs annyi szabadidőm, amennyi kérőm van. Ki kellett alakítanom egy döntési szempontrendszert, ami segít abban, hogy kivel, mennyiszer találkozzak. A módszer természetesen csak az üzleti kapcsolatokra értendő.

a módszertan

kikkel találkozom

Jelenlegi életszakaszomban minden olyan emberrel találkozom, aki

 • érdekesnek
 • értékesnek
 • jó üzleti kapcsolatnak

tűnik.

Érzem, hogy idővel ezen is változtatnom kell majd, de most még nem vagyok felkészült ennek a szűrésére, továbbá még az időmben is belefért, így egyenlőre még nem dolgozom ennek a megváltoztatásán.

mikor találkozunk

Délelőttönként a laptopomon dolgozom, délutánonként Leon fiúnkkal intézzük a "mászkálós" dolgokat, megbeszéléseket. Így néha adódnak vicces dolgok, amikor rövidnadrágban egy 20 hónapos gyerekkel megérkezem egy kávézóba, ahol öltönyös üzletemberek várnak. A furcsa szituáció eddig mindig megalapozta a megbeszélés jó hangulatát. :) Leon türelmes és nyugodt gyerek, ezért nem zavarja a beszélgetést.

mennyiszer találkozunk

Nem engedem, hogy az első megbeszélés 2 óránál hosszabb legyen. Ha az első megbeszélés végén nem egyértelmű, hogy hiteles, megbízható partnerrel tárgyalok, vagy nem tudom hogy mit és hogyan tudok eladni ( esetleg mit és hogyan tudok megvenni ), akkor nincs értelme a következő megbeszélésnek. A "beszélgessünk a lehetőségekről és találjuk, ki, hogy miben tudsz segíteni" szálakat ha nem tudjuk végigjárni 2 óra alatt, akkor semmi értelme a továbbiaknak.

A második találkozónak a témája csak a szerződés, vagy annak pontosítása lehet. Maximum 2 órám van "érdekes" dolgokról beszélgetni.

példa esetek

szegénylegény

Ha az első megbeszélésen látom, hogy probléma van az óradíjammal, vagy látszik, hogy a tárgyaló fél anyagi problémákkal küzd, akkor nem szabad szerződnöm. Semmi szükségem arra, hogy ez elmúlt években elkövetett hibákat tovább növeljem és ezáltal még több feladatot adjak az ügyvédemnek, aki a ki nem fizetett számláim behajtásán dolgozik.

A szegénylegényekkel az is a probléma, hogy mivel nincs pénzük ezért kapkodnak. Megpróbálnak mindenbe beleszólni, a szerződésben vállalt feladatikat rám erőltetni, "időt spórolni". De ezzel minden esetben csak lassítják és tönkreteszik a projektet. Arra pedig végképp nincs szükségem, hogy olyan emberekkel dolgozzak akik nem tartják be a megállapodásokat, nem végzik el a szerződésben vállalt feladataikat, majd végük azzal érvelnek, hogy nem halad a megfelelő sebességgel a projekt.

szétcsúszva

Régebben nem csináltam problémát abból, ha valaki szétesve érkezett, vagy viselkedett a megbeszélésen és nem jelentett gondot az sem, ha a megbeszéléssel kapcsolatos dolgokra rosszul emlékezett vagy elfelejtette. ( elfelejtett időpont vagy helyszín). Mára rá kellett jönnöm, hogy az ilyen partner ön és közveszélyes, mivel elfelejt dolgokat és a megmaradt részinformációk alapján hibás dolgokhoz ragaszkodik, hibás álláspontokba merevedik bele. Arról nem is beszélve, hogy a projekt során hiába adok neki kedvezményeket vagy kárpótlást azt rendszeresen elfelejti és nem maradnak csak a sérelmei. Lehetetlen egy ilyen emberrel sikeres projektet csinálni.

legyünk barátok

Van aki odáig megy, hogy rendszeresen meghív a nyaralójába, vagy vacsorázni, de ezeket érdekes módon minden esetben valamelyik projekt indulása környékén teszi. Ilyenkor a baráti beszélgetések általában webes üzleti stratégiákról és a tapasztalataim elmeséléséből álltak mondván: ha már mindkettőnknek azonos az érdeklődése beszéljünk a hobbinkról. :) Egy ideje, amióta rádöbbentem erre, ezeken a meg eszéléseken lelkesen beszélek a megtapasztalt problémákról és a végtelen számú variációs lehetőségekről, melyekkel kapcsolatban helyes döntést csak megfelelő mennyiségű adatgyűjtés után lehet hozni. Ez a módszer bevált, mert igaz amit mondok, a hiányos információk alapján nem adok ötleteket, amik később akár kárt is okozhatnak. De a legértékesebb része az, hogy nem okoz hamis kielégülést a "barátomnak".

közös projektek

Nem megyek bele közös projektekbe. Az elején el kell dönteni, hogy ki a főnök és ki fizet kinek.

segíts mindenben

Ebbe a kategóriába azok az emberek tartoznak, akik azt gondolják, hogy a szerződésben vállalt feladatokon túl mindent ami informatika meg fogok csinálni nekik, ha már úgy is fizetnek. A dolog működhetne jól is és egyes ügyfeleimnél működik is, mivel ha probléma van és meg tudom oldani, akkor azért pénzt kapok.

A gond az, ha valaki azt gondolja, hogy a szerződésen túl még "férjen bele" a mobiltelefon beszerzésétől kezdve az összes informatikai nyavajájának a kezelése. (Hálózati problémák, laptop beállítás, stb...)


Kategóriák:

Kik vagyunk?

 • Lukács Krisztián

  Családfő, akinek fő célja, hogy teljes életet éljen.

 • Darnyik Szilvia

  Anya és feleség. Igazságszerető, lényeglátó. Múzsa és pénzügyi zseni. A legjobb író a Földön.

 • Lukács Leon

  Foglalkoztatási Hivatal Vezető. Mókamester és erőbajnok. Kicsikincsünk.

Hogy telnek a napjaim?