Hogyan épül fel a mentorprogram?

Két dolgot kell kitalálnunk a mentor program indulásához:

 • Össze kell állítanunk a személyes fejlődési tervedet.
 • Csomagot kell találnunk a kivitelezésre. (mennyi időt és mennyi pénzt szánsz a fejlődésedre?)

A javasolt folyamat:

 1. 15-20 perces telefon vagy chat az első körös információk átbeszélésre, egyedi kérdésekre.
 2. Szerződéskötés. Számlázás.
 3. Időpont egyeztetés a konzultációkra. Fix időpontot kell megbeszélnünk, amit betartunk. Így te is és én is tudunk tervezni az időnkkel, fel tudunk készülni.
 4. Az első konzultáció nagyságrendileg 2-3 óra. Feltárjuk az alapokat, megismerkedünk egymással.
 5. Folyamatos konzultációk a megbeszélt időpontokban. Konzultációnként 1 óra jellemzően. Ha esetenként sok megbeszélni való van, akkor ezt ki tudjuk terjeszteni további egy órával, de a választott csomagtól csak alapos indokkal szoktunk eltérni. A konzultációk között rövid telefonokkal, e-mailekkel segítem a fejlődésed. Folyamatosan számíthatsz rám. (védőháló)
 6. A mentor program minimálisan 4 hónap, ami alatt az első hónap végén bármelyik fél indoklás nélkül elállhat. Ezt követően viszont végig kell csinálunk a következő 3 hónapot. A negyedik hónap végén kiértékeljük az első etapot és közösen döntünk a folytatásról. Csak abban az esetben megyünk tovább, ha mindkettőnk számára értékes volt az első 4 hónap.

Szerződéskötés

Az első konzultáció

A sikeres szerződéskötés után kerülhet rá sor. Erre a megbeszélésre kicsit késsünöd kell:

 • írd össze - vagy ha folyamatosan vezeted, akkor készítsd elő - az elmúlt 3 hónap bevételeit, kiadásait, befektetéseit és azt, hogy mire mennyi időd ment el ebben az időszakban. Ha nem vezetsz pontos kimutatást, akkor ez nehezebb, de nagy vonalakban akkor is próbáld meg megtippelni ezeket. Elegendő, hogy azt összeírod, hogy heti szinten mire mennyi óra megy el nagyságrendileg. Az is elegendő, ha összeírod 10.000 HUF-ra pontosan, hogy mire mennyit költesz hetente.

A mentor programnak pillérei vannak. Ezekre is kitérünk az első alkalommal, hogy lássam hol jársz és hová szeretnél eljutni:

 • Mennyi időd és pénzed van? (Fizess idővel módszertan)
 • Célok, terv, vízió
 • Pénzügyek
 • Időgazdálkodás
 • Napi rutin
 • Prioritások
 • Csapat és segítők
 • Magánélet, család
 • Egészség és sport
 • Delegálás
 • Önértékelés, önkép
 • Tervezés és fegyelmezettség
 • Konfliktuskezelés
 • Marketing, sales
 • Online marketing és folyamatok
 • Ügyfélút a vállalkozásban
 • Lean és agilis módszertanok ismerete
 • Feladatkezelés, dokumentálás, ticketing rendszerek
 • Üzleti modell, eddigi eredmények
 • nyelvtudás
 • informatikai és online ismeretek

Természetesen nem vagyok szakértője az összes témának és az is lehetséges, hogy számodra egyes részek nem lesznek relevánsak. ( például, ha még nincs vállalkozásod, akkor a vállalkozáson belüli ügyfélút és az eddig alkalmazott online marketing stratégia az esetedben nem értelmezhető - még :) )

Annak ellenére hogy nem vagyok szekértője az összes területnek, -mint mentor- látnom kell, hogy hol vannak az erősségeid és a gyengeségeid.

Ha olyan területre bukkanunk, ami komolyan hátráltat a fejlődésedben, akkor be fogjuk iktatni a mentor programba úgy, hogy egy külső szakértővel fogsz dolgozni, de a megbeszéléseinken érintjük az ezen területeken elért fejődésedet is.

A feltárás eredményeként elkezd körvonalazni egy terv, amit a személyes fejlődésed alapja lesz a mentor programban.

Az első hónap

Összerakjuk közösen az első hónap és az azt követő 3 hónap tervét. Ezt hívjuk fejlődési tervnek. Ezt a tervet minden hónapban ki fogjuk értékelni közösen.

Amint megvan a személyes fejődési terved, elkezdjük végrehajtani az ott egyeztetett lépéseket.

Az első hónap konzultációi során elsősorban arra fogunk figyelni, hogy a céljaid elérése érdekében mi az amit nem kell csinálnod.

Ha túl sok célod van, vagy nem tudsz súlyozni a feladataid között, akkor módszertanokkal és példákkal fogok segíteni.

Jó esetben az első hónap végére sokkal - sokkal kisebb zaj lesz a fejedben, mint ami most van.

Az első döntés a folytatásról

Az első hónap végén értékeljük egymás munkáját és ha úgy alakul, akkor akár indoklás nélkül is elállhatunk a megállapodástól.

Bár szeretnék, mégsem tudok mindenkinek segíteni. Ugyan ez igaz fordítva is: nem vagyok kompatibilis mindenkivel és így előfordulhat olyan is, hogy valaki más lesz az, aki jobban tudna neked segíteni. Nincs ezzel semmi probléma, a lényeg, hogy döntési helyzetbe kerüljünk és csak hasznos és eredményes dolgokkal foglalkozzunk a mentor programban.

2-4 hónap a mentor programban

Itt jönnek az első nehezebb feladatok, nehézségek és akár a feszültségek is. Ez nem azt jelenti, hogy átváltozom egy őrjöngő fenevaddá, hanem azt, hogy megpróbállak felelősségben tartani, ami néha nehéz. Ezért fontos, hogy ebben a 3 hónapban ne lehessen kiszállni a programból. Végig kell csinálnunk. A végén hálás leszel érte, de közben lesznek nehéz pillanatok. Mint az "edződ" az a feladatom, hogy megtalálja a legnehezebb feladatokat számodra, amit még képes vagy ellátni. Így folyamatosan "izomlázad" lesz, de nem fogsz megszakadni a terhek alatt. Ez kell a tapasztalataim szerint a maximális sebességű fejlődéshez.

Döntés a folytatásról

Ha minden rendben volt az első 4 hónapban, akkor folytatjuk. Innentől a szerződésünk átalakul határozatlan idejűre, azaz bármikor felmondható 30 nappal. Vagyis ha megváltozik az élethelyzeted, vagy olyan mértékben fejlődsz, hogy nem tudom veled tartani a tempót, akkor más megoldást keresünk és még az is lehet, hogy elvállnak az útjaink.

Folyamatos mentorálas

Az első 4 hónap tapasztalatai alapján látni fogjuk, hogy mekkora időbefektetést igényel a fejlődésed (részemről és részedről is). Ezen tapasztalatok alapján átállunk egy "hosszútávfutásra", azaz berendezkedünk arra, hogy folyamatosan segítsem a terveidet. Ha kell naponta beszélünk, de az is lehet, hogy elegendő lesz pár havonta egyszer átbeszélni a dolgokat, vagy csak azt szereted, hogy időnként felhívhass, ha nagy döntés előtt állsz. Megtaláljuk a módját, hogy segíteni tudjalak legyek épp bárhol a világon. :)

A fentiek alapján már kitaláltad, hogy nem tudok végtelen mentorálltat vállalni. Jellemzően 4-8 folyamatos odafigyelést igénylő mentem van. Ez a maximum, amilyen mennyiségre figyelni tudok.

A terveim között szerepel egy ettől lazább club rendszer, ahol nagyobb jelentkezőszámnak tudok segíteni személyes konzultációk nélkül, inkább csoportok live -ok és workshopok keretei között.

Ha azt gondolod, hogy érdemes egy rövidet beszélnünk a kérdéseidről, akkor javasolj időpontokat a Kapcsolat menüpont alatt.

Mennyire tetszett a cikk?

Ajánlott tartalmakPowered by ArticleSuggestion