Munkahely - Karrier - Vállalkozás - Befektetés

Mi a különbség a munkahely, karrier, vállalkozás, vállalt és befektetés között?

Természetesen rengeteg különbség van ezen kifejezések között, de most csak módszertani szempontból vizsgálom a kérdést.

A vizsgálatunk arra irányul, hogy mielőbb választ találjunk arra a kérdésre, hogy melyik fajta pénztermelés az ideális számunkra. Mindegyiknek van előnye és van hátránya is. Tovább az sem állítható, hogy a befektetésből termelt passzív kereset az mindenkinek ideális.

Lássuk mi lenne a legjobb neked:

Munkahely

A munkahely egy olyan pénzkereseti forma, amikor kevés az előrelépési lehetőséged, de az óráidat kifizetik komolyabb teljesítmény elvárások nélkül. Pl.: Ha kőműves segéd vagy, vagy adatrögzítő, akkor elkezded a munkád és 8 óra múlva 8 órányi munkabérrel gazdagabb vagy. Gyakorlatilag nem számít, hogy mennyi téglát tettél a falba, vagy hány számot írtál be egy táblázatba. (Persze, ha egész nap nem dolgozol, akkor előbb utóbb elküldenek, most nem erről beszélek.)

 • Az anyagi kockázatod minimális, ha beértél a munkahelyedre és teljesítesz napközben akkor fizetni fognak.
 • Nincs komoly előrelépési lehetőséged, mivel ritka, hogy egy adatrögzítőből vezérigazgató lesz.
 • Nincs idő kockázatod sem, tudod hogy 9:00 -kor kezdeni fogsz és 17:00 kor be fogod fejezni a munkát. Nem jellemző az sem, hogy szombaton este 20:00 kor kitalálják, h 22:00 -ra fel kellene húzni még egy falat, így a munkaidőn túli időd is viszonylag jól tervezhető.
 • Mindezen fenti előnyöknek (ha előnynek tekinted) az az ára, hogy nem növekszik sem a felelősséged sem a fizetésed az idővel. Ezt az árat fizeted meg a kényelmes stresszmentes életért.

Karrier

A karrier hasonló a munkahelytől, azzal a különbséggel, hogy itt van némi felelősséged és van előrelépési lehetőséged is. Először gyakornok vagy, aztán munkatárs, aztán csoportvezető, majd osztályvezető, stb...

Ha kényelmes életet szeretnél úgy, hogy egy kiszámítható anyagi fejlődéssel járjon, akkor ez egy jó út. Feltehetően nem fogod megvalósítani az összes álmodat, de jó kompromisszumot köthetsz és jó minőségben élhetsz minimális kockázattal.

 • Továbbra nincs anyagi kockázatod, hiszen nem kell befektetned a pénzed, amit ledolgoztál munkaidőt azt kifizetik.
 • Időbeli kockázatod lehet, hiszen ha haladni akarsz, akkor feltehetően egyre több időt kell a munkahelyeden tölteni, esetenként a hétvégéidet is elviszi az előrejutás.
 • Ahogy haladsz a ranglétrán egyre több fizetésed lesz.

Vállalkozás

Ez alatt egy 0-ról indított saját próbálkozást értünk. Befekteted az idődet és/vagy a pénzedet és megpróbálsz piaci körülmények között boldogulni.

 • Sokat kockáztatsz mind időben, mind pénzben. Gyakorlatilag felteszel mindent, h a vállalkozásodat beindítsd.
 • Viszonylag szabad vagy, mert te osztod be a saját idődet és pénzedet, de ez a legtöbb esetben egy durvább önkizsákmányolást jelent mintha elmennél egy nagyvállalthoz dolgozni. Azaz szinte biztos, hogy minden idődet és pénzedet beteszed, hiszen boldogulni akarsz és ezt teljes erőből teszed.
 • Egyedül vagy, vagy kis csapatot irányítasz, de fogalmad nincs arról, hogy hogyan lesz ebből milliárdokat termelő rendszer, ami akkor is termel, ha te 3 hónapra elmész nászútra.
 • Minden csak akkor működik, ha résztveszel benne, ha ott vagy vagy ha te magad megcsinálod.
 • Szabadúszó vagy, vagy pár fős céget vezetsz.

Vállalat

A vállalkozás továbbfejlesztése a vállalat. A különbség a két rendszer között az, hogy egy vállaltnak vannak folyamatai, vannak alkalmazottai (csapat) és nem kell mindent az alapítónak csinálnia, akkor is működik, ha a tulajdonos nincs jelen. Egy multi az egy vállalat, míg az egyszemélyes Bt egy vállalkozás.

Akkor tudsz vállalatot építeni, ha a vállalkozásban megkerested az értékteremtést, vannak bevételeid és elkezded kialakítani a folyamataidat, magát a rendszert, ami dolgozik akkor is, ha te nem tolod az összes munkakört.

 • Vannak folyamataid.
 • Van üzleti modelled.
 • Van csapatod.
 • Nem gond, ha hetekre eltűnsz a rendszerből, minden megy tovább.
 • Tulajdonosa vagy a vállalatnak és nem az alkalmazottja.

Befektetés

A fentiek közül bármelyikkel tudsz pénzt termelni. Akkor vannak befektetéseid, ha magad (a munkaidőd) helyett a pénzedet dolgoztatod. Azaz a pénzed dolgozik, mert befektetetd.

Sokféle befektetés létezik, mivel a Fizess idővel módszertannak ez egy sarkalatos része ezért külön fejezetben foglalkozom a befektetésekkel.

 • A pénzedet kockáztatod. Minél nagyobb nyereségre pályázol, annál nagyobb kockázatot kell vállalni, amivel egyre nő az esélye annak, hogy részben vagy egészben mindent elveszítesz.
 • A pénzed dolgozik akkor is ha alszol, passzívan termeli a pénzt.
 • Egy befektetés akkor jó, ha többet termel, ha kevesebbet foglalkozol vele. ( Gyakori befektetői hiba, hogy piszkálod a befektetésed, pedig ha békénhagynád sokkal több pénzed lenne. Sajnos tapaszatalatból tudom, hogy milyen sok lehetőségtől tudjuk magunkat megszabadítani azzal, hogy nem hagyjuk megnőni a befektetést, hanem folyamatosan kezeljük)
Mennyire tetszett a cikk?

Ajánlott tartalmakPowered by ArticleSuggestion